Insights from NORD Advise

SMV: Disse ESG oplysninger vil dine store kunder potentielt efterspørge

I denne artikel er fokus på hvad man som SMV skal være opmærksom på i forhold til sine kunder, herunder hvordan man identificerer potentielle risici og muligheder, og hvad man i så fald skal gøre i forhold til ESG indsats og rapportering.

Hvad er en SMV

Med ”SMV” menes virksomheder der ikke er omfattet af regnskabsklasse C (stor), dvs. regnskabsklasse A, B og C (mellem), hvilket udgør suverænt størstedelen af dansk erhvervsliv. Vi taler her om virksomheder, der ikke overskrider to af følgende grænser i to på hinanden følgende år:

  • en balancesum på DKK 195 millioner,
  • en nettoomsætning på DKK 391 millioner og
  • 250 ansatte.

Kundernes behov

En interessentgruppe der ofte er vigtig for en SMV at tage hensyn til når ESG ambitionen og graden af rapportering skal fastsættes, er kunderne.

Overordnet set kan der være to grunde til at en kunde vil stille krav til en SMV’s ESG indsats og rapportering:

  • Kunden er omfattet af krav om at rapportere ESG informationer som ikke blot vedrører virksomheden selv, men også opstrøms værdikæden som SMV’en er en del af
  • Kunden har indført politikker og handlinger for leverandørscreening / due dilligence som kan stille visse krav til SMV’en om indsats og transparens

I det efterfølgende gennemgås de særlige risici og overvejelser der gør sig gældende i de to situationer.

Kunden er omfattet af krav om at rapportere ESG information

Baggrund

En eller flere af jeres kunder kan være påkrævet at lave en ESG rapportering. Årsagerne kan være forskellige, men den mest sandsynlige vil være at der blandt nuværende eller potentielle kunder indgår større virksomheder, der direkte omfattes af kravet om at rapportere efter CSRD.

CSRD er et krav for virksomheder omfattet af bestemmelserne for regnskabsklasse C (stor) i Årsregnskabsloven (størrelsesgrænser fremgår af artiklens indledning). Kravene vil gælde for danske kunder, men også andre kunder beliggende i EU der overstiger lignende størrelsesgrænser.

En kunde vil også kunne omfattes af krav om ESG rapportering som følge af andre regelsæt, fx Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) hvis ejerstrukturen medfører, at kunden indgår i visse finansielle produkter, eller som led i fx branchekrav. Kunden kan også valgfrit følge et eller flere regelsæt, herunder CSRD.

Kunder omfattet af CSRD eller visse andre regelsæt, vil som led i deres rapportering potentielt skulle rapportere om visse forhold for deres værdikæde, herunder skulle medtage information fra SMV’en. Værdikæderapportering er omfattende, og gælder ikke kun første led i værdikæden. Det betyder, at selv en mindre kunde – der selv har større kunder – vil kunne resultere i et behov for ESG information.

Alt andet lige vil en kundes potentielle behov for information fra SMV’en være større jo mere væsentlig en leverandør den er.

Muligheder og risici

At kende sin plads i værdikæden og kunders behov for information er essentielt ift. at positionere SMV’en strategisk. Er der konkurrenter der kan tilbyde det samme som SMV’en, kan tilgængelighed og kvalitet af den information som kunden skal bruge, blive en konkurrenceparameter. Er kvaliteten og prisen for services eller produkter ens, kan kundens valg af leverandør meget vel blive baseret på overvejelser om hvem der tilbyder mindst bøvl ift. rapportering.

Løsning

Hvis I som SMV har kunder der rapporterer på CSRD, og I ikke er en uvæsentlig leverandør, foreslår vi, at man arbejder på, frivilligt at lave en ”ESG rapporteringspakke” bestående af de oplysninger de forventeligt vil efterspørge. Denne pakke kan bruges strategisk og kommercielt som en konkurrenceparameter.

Men hvad skal pakken så indeholde?

Der kan være helt særlige behov, men i udgangspunktet skal fokus være på oplysningskravene i basismodulet i den frivillige ESRS standard for SMV’ere. Disse oplysninger er hvad man som CSRD aflægger skal bruge fra sin værdikæde. Det fremgår, at et af hovedformålene med ESRS standarden for SMV’er netop er ”providing information that will help satisfy the data demand needs of large undertakings requesting sustainability information from their suppliers.”.

I alt indgår 12 oplysningskrav, hvoraf flere i mange tilfælde hurtigt kan vurderes ikke at være relevante. Rapportering på de væsentlige krav i standarden, vil for langt de fleste SMV’er være en opgave, der kan klares uden at lægge forretningen ned. Samtidig kan fordelene der kan opnås, hurtigt overstige byrden.

Kunden udfører leverandørscreening / due dilligence

Baggrund

I en verden, hvor bæredygtighed og social ansvarlighed vinder mere frem, har stadig flere virksomheder implementeret leverandørscreening eller due diligence processer som en integreret del af deres ESG-strategi. Disse processer er designet til at identificere, vurdere og mindske risici relateret til miljø, social ansvarlighed og governance i hele værdikæden. For SMV’er betyder det, at jeres praksisser og politikker inden for disse områder kan blive sat under lup. Dette inkluderer alt fra jeres miljømæssige fodaftryk, arbejdsforhold, og etisk forretningsførelse til hvordan I håndterer data og beskytter menneskerettighederne.

Muligheder og risici

For SMV’er repræsenterer dette både en risiko og mulighed. Risikoen består i, at manglende overensstemmelse med ESG-krav kan resultere i, at kunder eller potentielle kunder vælger andre leverandører, som bedre kan dokumentere deres ESG-indsats. På den anden side ligger der en stor mulighed i at kunne fremvise en stærk ESG-profil. Det kan ikke alene sikre jeres position i forsyningskæden men også åbne døre til nye forretningsmuligheder med virksomheder, der vægter bæredygtighed højt. Ved at være proaktive og transparente om jeres ESG-indsats, kan I differentiere jer fra konkurrenterne og styrke jeres brand.

Løsning

Når kunder efterspørger information som led i egen screening / due dilligence, og ikke som led i en informationsindsamling til at understøtte egen rapportering, skal tilgangen være lidt anderledes fra SMV’ens side.

Her skal fokus i højere grad være på at identificere de helt konkrette informationsbehov og forventninger, hvilket kræver en dialog med kunden. Forstå hvordan kunden foretager sin screening og hvilke tærskler der evt. er. Dette minder meget om processen hvor en kunde som led i et nyt kundeforhold indhenter årsrapporten og forholder sig til visse hoved- og nøgletal som likviditet og soliditet.

Med den viden kan der træffes en beslutning på et oplyst grundlag i forhold til at udvikle og implementere en ESG-strategi med mål og handlinger.

Konklusion

Baseret på ovenstående kan konkrette handlingspunkter for SMV’en afslutningsvis opsummeres:

  • Forstå sammensætningen af kunder og de potentielle kunder hjælper med at identificerer risici og muligheder
  • Proaktiv udarbejdelse og deling af ESG-oplysninger hjælper med at møde kunders behov og positionere SMV’er strategisk for fremtiden.
  • En metodisk tilgang til identifikation af relevante ESG-oplysninger og udvikling af en kommunikationsstrategi er nødvendig.
  • Start med den frivillige ESRS SMV standard og opfyld de potentielt 12 oplysningskrav. Dette er hvad kunder der er direkte omfattet af CSRD som udgangspunkt vil efterspørge – det er overkommeligt for de fleste.
  • Fremme af bæredygtig og ansvarlig forretningspraksis ikke kun sikrer overlevelse i et skiftende erhvervsklima men også succes og vækst for SMV’er.

Contact NORD Advise

Get in touch with NORD advise today.